Póki jeszcze mamy świeże truskawki, możemy wykorzystywać je nie tylko do ciast, koktajli czy deserów. Ciekawym pomysłem będą placuszki z truskawkami. Można w internecie znaleźć przepis na takie z twarożkiem czy jogurtem. A ja zrobiłam z kefirem. Pierwsza odsłona jak najbardziej udana. Zniknęły w mig i smakowały wyśmienicie ;] Próbujcie u siebie ;)
Co potrzebujemy: (7 placków)
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki
- 150 g kefiru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g truskawek
1. Jajko delikatnie roztrzepujemy ze szczyptą soli. Przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do
pieczenia. Dodajemy kefir i olej. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
2. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielka ilością tłuszczu. Zanim odwrócimy placek na drugą stronę, układamy plasterki truskawek. Smażymy do zrumienienia.
SMACZNEGO ;)
Placuszki świetne.Z przyjemnością można zajadać;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuń