Wreszcie zrobiło się ciepło i można smakować sezonowe owoce. Gdyby jednak ktoś miał ochotę na nieco czekolady, trufle są strzałem w dziesiątkę. Pierwszy raz robiłam takie nadziewane twarogiem i przyznam, że są naprawdę smaczne. Ciekawy posmak nadaje im skórka pomarańczowa, a także sprawia, że nie są mdłe. Polecam wypróbować :)
Co potrzebujemy: (ok 15 sztuk)
- 250 g chudego twarogu
- 0,5 szklanki płatków czekoladowych (np. cookie crisp)
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1,5 tabliczki czekolady deserowej
1. Rozdrabniamy płatki przy pomocy blendera. Następnie dodajemy do nich twaróg, cukier i skórkę pomarańczową. Wszystko razem raz jeszcze miksujemy.
Z masy formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, a następnie wkładamy na 1 h do lodówki. (masa może być lepka i klejąca)
2. Schłodzone kulki, obtaczamy w roztopionej czekoladzie (jak to zrobić? >>KLIK<<).
Raz jeszcze chłodzimy w lodówce przez około 1-2 godziny.
Można je przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Świetny pomysł, przepis bardzo mi się podoba. Dodanie chudego twarogu do środka to super pomysł na chude nadzienie, na pewno wykorzystam!
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo ciekawy,trufle wyszły rewelacyjne z tego co widać.Z twarogiem brzmi zachęcająco;)
OdpowiedzUsuńświetne, zwłaszcza kiedy dopadnie nas ochota na słodkie co nieco :)
OdpowiedzUsuń