Przeglądając ostatnio Małą cukierenkę trafiłam na kruche ciasto z porzeczkami. Nigdy takiego nie robiłam, więc od razu zaczęłam poszukiwania porzeczek i oto jest.
Kruche ciasto zrobiłam według prostego przepisu, który zawsze się u mnie sprawdza. Porzeczki przełamują słodki smak bezy i całość jest naprawdę pyszna :) Jeśli jeszcze macie porzeczki, albo wiecie gdzie można je dostać, szybko się w nie zaopatrzcie i do dzieła :)
Co potrzebujemy:
Ciasto
- 300 g mąki
- 200 g margaryny/masła
- 50 g cukru/cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki
- 3 żółtka
- 300 g czerwonych porzeczek
- 3 białka
- 80 g cukru
1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żółtka i
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy partiami cukier. Miksujemy, aż do
rozpuszczenia cukru.
3. Do ubitych białek dodajemy umyte porzeczki, całość delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto.
4. Całość pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
SMACZNEGO ;)
Ta beza...idealne połączenie z kwaskowymi porzeczkami :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/