sobota, 22 sierpnia 2015

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Bardzo lubię ciasteczka na bazie płatków owsianych. Wiadomo, że te sklepowe nie zastąpią nam domowych, dlatego spróbowałam je zrobić sama. Już wcześniej robiłam takie ze słonecznikiem i bez pieczenia w kilka minut ( Ze słonecznikiem , Jeżyki owsiane czekoladowe ), a teraz przyszedł czas na bakalie. Oczywiście możemy dodawać do nich to co lubimy. Nie muszą to być suszone owoce, ale np. rozduszony banan czy starte jabłko. A jaka jest wasza ulubiona wersja? U mnie chyba ta czekoladowa bez pieczenia jest zdecydowanym faworytem ;) co kto lubi.




Co potrzebujemy: (ok 25 ciastek)
  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 300 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 150 g orzechów włoskich


1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce (płatki, cukier, mąka, proszek do pieczenia, sól,
rodzynki, żurawina, orzechy).
Masło roztapiamy w rondelku, a następnie wlewamy do miski z pozostałymi składnikami. Wbijamy jajka. Wyrabiamy jednolitą masę, jeśli będzie lejąca - dodajemy mąki.

2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy kulki i spłaszczamy je na grubość około 1 cm. 
Pieczemy przez około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni. Jeśli będą się za mocno przypiekać, zmniejszamy temperaturę.

SMACZNEGO ;]

3 komentarze:

  1. Na bazie płątków owsianych też według mnie są najlepsze! :)

    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wyglądają :) Moja córa takie uwielbia,może zrobimy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...