poniedziałek, 28 września 2015

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Macie jeszcze gdzieś mrożony rabarbar? :D Troszkę spóźniłam się z tym przepisem, ale zupełnie o nim zapomniałam. Ciasta jogurtowe są proste i naprawdę smaczne. Mają delikatny smak, rozpływają się w ustach - czego chcieć więcej. Oczywiście inne owoce też się tutaj świetnie sprawdzą, ale jakoś z tym rabarbarem najbardziej mnie ujęły :)
Kolejne robię z jabłkami.



Co potrzebujemy:
Ciasto
  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
+ rabarbar
+cukier puder

* podane składniki wystarczają na blaszkę o wymiarach 25x25 cm


1. Przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce miksujemy jogurt, żółtka, cukier i olej. Następnie do zmiksowanych składników dodajemy ubite białka oraz przesiewamy mąkę i proszek. Jeszcze raz miksujemy całość.

2. Ciasto wylewamy na blaszkę, a wierzch pokrywamy pokrojonym na kawałki rabarbarem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 45 minut.
Przed podaniem, posypujemy wierzch cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

3 komentarze:

  1. Mmmmmmm, ciasta z rabarbarem to smak mojego dzieciństwa, chętnie wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam pojęcia, że ciasto jogurtowe jest takie proste w przygotowaniu. Rabarbau nigdy nie jadłam ale muszę spróbować.

    http://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...