Nie robiłam wcześniej pierogów, bo wydawało mi się to bardzo skomplikowane i pracochłonne.
Okazuje się, że byłam w ogromnym błędzie.
Pyszne ciasto pierogowe można zrobić już z dwóch składników. Wystarczy mieć w domu mąkę i wodę :) w środek wkładamy sobie np. słodkie śliwki, albo przygotowujemy wytrawny farsz.
Pod każdą postacią wychodzą super.
Nie wiem czy jeszcze kiedyś kupię pierogi w paczce :D
Co potrzebujemy: (ok 35 sztuk)Ciasto
- 0,5 kg mąki
- 300 ml ciepłej wody
Farsz
- szczypta soli
- 450 g szpinaku
- 1 filet z kurczaka
- 5 ząbków czosnku
- ok 30 g serka topionego
- pół dużej cebuli
- przyprawy (np. sól, pieprz cytrynowy, zioła, paprykę mieloną)
1. Na łyżeczce masła podsmażamy poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodajemy drobno pokrojony filet z kurczaka, a gdy się podsmaży - szpinak. Smażymy przez około 10 minut i wrzucamy serek topiony. Gdy się rozpuści, odstawiamy farsz.
2. Przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki, wlewamy ciepłą, przegotowaną wodę i dodajemy szczyptę soli. Całość dokładnie wyrabiamy. Możemy dodać jeszcze mąkę lub wodę, w razie potrzeby.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.
3. Na ciasto wykładamy po łyżce farszu i lepimy pierożki. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 3 minuty od wypłynięcia, co jakiś czas mieszając.
Najlepiej smakują solo ;)
SMACZNEGO ;]
2. Przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki, wlewamy ciepłą, przegotowaną wodę i dodajemy szczyptę soli. Całość dokładnie wyrabiamy. Możemy dodać jeszcze mąkę lub wodę, w razie potrzeby.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.
3. Na ciasto wykładamy po łyżce farszu i lepimy pierożki. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 3 minuty od wypłynięcia, co jakiś czas mieszając.
Najlepiej smakują solo ;)
SMACZNEGO ;]
Ale pysznie te pierogi wyglądają.Farsz ze szpinaku i kurczaka super;)
OdpowiedzUsuńMniam mniam :)
OdpowiedzUsuń