Czyli idealny pomysł na niedzielny obiad.
W tygodniu raczej wolę zjeść coś na szybko, bo gdy wracam z pracy, nie ma już czasu by coś godzinami przygotowywać. Potrawka jako niedzielna potrawa sprawdza się znakomicie. Chociaż przygotowanie nie jest czasochłonne, to jednak trzeba poczekać, aż ugotuje się kurczak i gotowy będzie również bulion do sosu. Dlatego takie posiłki serwuję, gdy mam trochę czasu w zanadrzu;)
Co potrzebujemy:
Bulion
- 1 l wody
- włoszczyzna (por, korzeń pietruszki, marchewka, seler)
- kawałki kurczaka
- świeża natka pietruszki
Sos
- 1/4 cebuli
- 2 chochelki bulionu
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego/ śmietany 12%
- 1/2 cytryny
- sól i cukier
+ ryż
- opcjonalnie: mąka do zagęszczenia
1. Przygotowujemy bulion. Kawałki kurczaka zalewamy wodą, wrzucamy cebulę, włoszczyznę oraz posiekaną natkę pietruszki (mała garść). Gotujemy przez około 1-1,5 h.
2. Sos. Do garnuszka wlewamy dwie chochelki przygotowanego wcześniej wywaru. 4 łyżki mąki mieszamy z wodą i dodajemy do bulionu. Zagotowujemy, a następnie dolewamy żółtka wymieszane ze śmietaną. Wsypujemy 2-3 łyżeczki cukru i solimy. Wyciskamy sok z cytryny. Całość jeszcze przez chwilę gotujemy.
Sos podajemy z ryżem, do tego polecam marchewkę lub groszek.
SMACZNEGO ;)
super przepis.. POLECAM
OdpowiedzUsuń