piątek, 16 października 2015

Bułeczki na maślance

Pyszniutkie delikatne bułeczki. 
Mogłabym powiedzieć, że rozpływają się w ustach i nie byłaby to przesada.
Jak na to, że są robione przeze mnie pierwszy raz to jestem z nich bardzo dumna :)
Nie wyrosły, aż tak bardzo, ponieważ nie mogłam się doczekać, aż je spróbuję :D Proponuję jednak uzbroić się w cierpliwość i odstawić je na 1-2 h w ciepłe miejsce.

Najbardziej zasmakowały mi w słodkiej wersji z miodem i dżemem wiśniowym :))

 
Co potrzebujemy: (9 bułeczek)
  • 2 szklanki mąki
  • ok 80 g masła
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych )
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki letniej wody 
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

1. Do miski z mąką wsypujemy suche drożdże, a jeśli robimy ze świeżych to rozpuszczamy je najpierw w szklance dodając łyżeczkę cukru i kilka łyżek ciepłego mleka. Gdy zaczną wyrastać, przelewamy je do miski z mąką.
Wrzucamy pozostałe składniki, na końcu roztopione masło.
Wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy (może być potrzebne podsypywanie mąką).
Odstawiamy na 1-2 h w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.

2. Po tym czasie masę nieco rozwałkowujemy i tniemy w plastry o grubości około 3-4 cm. Formujemy wałeczek i wiążemy w supełek. Jeden koniec przekładamy od dołu, drugi wkładamy od góry. 
Instrukcja w obrazkach dostępna na tej stronie >>>KLIK<<<.
Odstawiamy na około 20 minut.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 20 minut.

2 komentarze:

  1. Super. Nie znałam takiego przepisu. Bułeczki wyglądają na delikatne i miękkie w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż chce się rozwiązać te supełki i je zjeść;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...