piątek, 27 listopada 2015

Zupa brokułowa

Trzyskładnikowa - bulion, brokuł i śmietana do zagęszczenia. Nic innego nie jest nam potrzebne, aby wyczarować pyszną zupkę :)
Brokuły nie dość, że zdrowe to jeszcze można z nich zrobić cuda. Lubię te zapiekane w sosie z makaronem, lubię w postaci płynnej zupki i mogę jeść solo. 
A jakie Wy macie pomysły na brokuła? Może jakaś sałatka? ;)




Co potrzebujemy:
  • ok 1,5 l bulionu
  • 1 brokuł
  • 200 ml śmietany 12%
  • opcjonalnie: groszki ptysiowe, makaron


1. Gotujemy bulion (zawsze wrzucam kawałek kurczaka, korzeń pietruszki, marchewkę, cebulę, por oraz seler, przyprawiam i gotuję).
Brokuł dzielimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do gotującego się wywaru. Gdy zmięknie, całość miksujemy blenderem.

2. Aby zagęścić zupę używamy śmietany. W małym garnuszku łączymy śmietanę z 1-2 chochelkami gorącej zupy. Dokładnie musimy rozmieszać, w celu pozbycia się grudek. Następnie wolnym strumieniem wlewamy ją do zupy, cały czas ją mieszając. Chwilkę jeszcze gotujemy.

SMACZNEGO :)

Do tej zupy najbardziej smakują mi groszki ptysiowe. Szczególnie polecam Wam te firmy Brześć i to nie dlatego, że miałam okazję je ostatnio testować, ale dlatego, że są naprawdę idealne - a próbowałam już wielu ;)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...