niedziela, 20 grudnia 2015

Pierniczki (III)

Co roku testuję inny przepis na pierniki. W tym roku zachwycona pierniczkami mojej koleżanki z pracy, postanowiłam wykorzystać jej przepis. 
Pierniczki są mięciutkie, idealnie kruche. Bałam się, że moje na pewno takie nie wyjdą, a jednak okazało się, że wyszły tak samo pyszne. Z całego serducha mogę Wam ten przepis polecić. Wystarczy im dzień lub dwa, aby stały się idealne do jedzenia. Przechowywać najlepiej w metalowych puszkach. Wtedy mogą wytrzymać nawet do Wielkanocy ;)



Co potrzebujemy: (około 100 pierników)
  • ok 1 kg mąki
  • 200 g cukru  (do karmelu + 250 g cukru)
  • 250 g margaryny
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 g miodu
  • 3 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 opakowania przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
 Lukier 
  • 1 białko
  • ok 1,5 szklanki cukru pudru 
+ opcjonalnie barwniki spożywcze


1. Margarynę roztapiamy w rondelku, dodajemy przyprawę do piernika, kakao, mielone goździki, cynamon, cukier i miód. Zagotowujemy.


2. Przygotowujemy karmel. Cukier wsypujemy do garnuszka i roztapiamy go. Następnie małą
stróżką wlewamy do rondelka z przyprawami. Robimy to bardzo powoli, ponieważ masa może się podnosić i musować.
Następnie studzimy.


3. Do miski wsypujemy część mąki, wbijamy jajka, a następnie dodajemy przestudzoną masę oraz amoniak i sodę (te dwa przed dodaniem wsypujemy do szklanki i rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłej wody). 
Wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo cały czas mąkę, aż do osiągnięcia gładkiej, nieco lepkiej masy.


4. Rozwałkowujemy masę i wycinamy kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 10 minut.


5. Najlepiej po kilku dniach lukrujemy pierniki. Białko ubijamy na sztywną pianę i dosypujemy cukier puder plus opcjonalnie barwniki spożywcze. 



SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. Ślicznie wyglądają :) U mnie nie ma tej tradycji pieczenia pierniczków na święta :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...