Rolada dobra zawsze i wszędzie. Zwinięty biszkopt z masą śmietanową w środku, do tego pyszny owoc i czekolada. Troszkę brzmi jak bomba kaloryczna :) No, ale przecież nie musimy zjeść połowy ciasta. Wystarczy kawałeczek. Tylko czy faktycznie wystarczy? Przekonajcie się sami.
Dodatkowo mam do Was pytanie odnośnie sprawdzonego przepisu na biszkopt do rolady. Możecie coś polecić? Ja stale szukam tego idealnego :) Będę wdzięczna za cenne wskazówki :)
Co potrzebujemy:
Biszkopt
- 5 jaj
- 150 g cukru
- 3 łyżki gorącej wody
- ok 80 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- szczypta soli
- 250 ml śmietany min 30 %
- 350 g jogurtu greckiego
- 4 łyżeczki cukru pudru
+ czekolada deserowa do dekoracji (np. 70% kakao od Terravity)
- ok 5 g żelatyny
+ wydrążone wiśnie
1. Biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka ucieramy na krem z cukrem i 3 łyżkami wody. Następnie małymi łyżkami dokładamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a gdy osiągniemy już gładką masę, wkładamy pianę z białek.
Masę wykładamy na kwadratową blaszkę (u mnie taka jak na fot. obok) wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej natłuścić), wyrównujemy i pieczemy przez około 10-15 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
2. Przygotowujemy masę. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie do ubitej na sztywno śmietany wlewamy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki i mieszamy gumową łopatką.
3. Przestygnięty biszkopt smarujemy masą. Na jednym brzegu układamy wiśnie i zwijamy ciasno, zaczynając od strony wyłożonych owoców.
Wiech możemy udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Filmik po kliknięciu w link >>>KLIK<<<.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)