Ciasto marchewkowe - kto nie próbował, musi natychmiast to zrobić :) Ciasto bardzo popularne za granicą.
Marchewka raczej nie kojarzy nam się ze składnikiem ciast. A jednak. W trakcie pieczenia mięknie, a ciasto staje się wilgotne. Polecam tym, którzy nie przepadają za suchymi plackami.
Możemy przekładać go kremami, ale nawet bez nich smakuje bardzo dobrze :) Próbowaliście?
Co potrzebujemy:
Ciasto
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka startego jabłka
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
Masa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania serka puszystego np. Almette śmietankowy
- 3/4 kostki masła
*składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm
1. Marchew i jabłka obieramy ze skórki. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a jabłko- grubych. Wrzucamy do miski (jabłka możemy przykryć marchwią, aby nie ciemniały).
2. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej i ucieramy przez kilka minut. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, a następnie miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy stopniowo marchew z jabłkiem, dokładnie mieszając łyżką. Dosypujemy cynamon.
3. Pieczemy przez około 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
4. Przygotowujemy masę: Miękkie masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo serek. Opcjonalnie możemy wsypać 1-2 łyżeczki cukru pudru. Nie jest to konieczne, ponieważ ciasto będzie słodkie.
5. Kremem smarujemy przestygnięty wierzch ciasta. Możemy również przeciąć ciasto na dwa płaty i przesmarować środek.
SMACZNEGO :)
PIęknie wygląda, bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie jadłam marchewkowego :D
-Mój blog-
Proponuję spróbować, naprawdę może smakować :)
Usuńhej, a jakas zdrowsze wersje może posiadasz tego przepisu? ;P albo jaka moge dodac zamiast pszennej? bo zamiast cukru to sprobowalabym z miodem;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Zamiast pszennej można dodać inną mąkę, czy to będzie razowa, czy owsiana czy jeszcze inna, nie powinno mieć znaczenia, ale nie próbowałam, więc głowy nie daje ;) myślę, że można wykorzystać miód :]
UsuńSuper ciasto :) nie lubiłam marchewkowych a to pokochałam. Przełożyłam jednak masą z serkiem Vitello(akurat taki miałam w lodówce), posypałam orzechami włoskimi oraz dałam polewę z czekolady. Wyszlo cudo :)
OdpowiedzUsuń