Nasiona chia (szałwia hiszpańska) stały się w ostatnim czasie dość popularne. Czemu to zawdzięczają? Być może temu, że należą do najzdrowszej żywności na świecie. Słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i zdrowotnych.
Bogate w kwasy omega-3 i 6, błonnik, wspomagają trawienie.
Można by tak wymieniać dłuuugo, dlatego jeśli kogoś interesuje ten temat, to zapraszam do lektury na www.nasionachia.pl. Wszystko jest fajnie opisane :)
Tymczasem ja zapraszam Was do spróbowaniu pysznego puddingu na mleku kokosowym z owocami. Rewelacja! :) Przypominam, że pyszne mleko kokosowe możecie łatwo i tanio zrobić samodzielnie w domu (przepis na Mleko kokosowe <= KLIK) i to z dwóch składników :)
Pozdrawiam gorąco :)
Co potrzebujemy: (2 porcje)
- 2 pełne łyżki nasion chia
- 250 ml mleka kokosowego (lub innego, jeśli nie lubimy)
- opcjonalnie: 1 łyżeczka brązowego cukru
- świeżo owoce (u mnie część zamrożona)
Wersja na szybcika
1. Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym (zrób je sam <=) i wsypujemy łyżeczkę cukru. Gotujemy w na małym gazie do momentu "zżelowania" się nasion, systematycznie mieszając. U mnie trwało to ok 10-15 minut.
2. Po przestygnięciu możemy dodać owoce i zajadać się :)
Wersja dla cierpliwych :)
1. Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym i wsypujemy łyżeczkę cukru. Dokładnie rozmieszajmy. Wkładamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie nasiona wpiją mleko i zrobi się gęsta konsystencja.
2. Na wierzch gęstego puddingu wrzucamy owoce i rozkoszujemy się chwilą :)
Mmm pysznie to wygląda :) Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne :)
UsuńRewelacyjny deser. Ja na spód daję dżem truskawkowy, zalewam mlekiem z chia, zostawiam na noc a rano na górę dodaje musli i mam pyszne śniadanko 🙂 Pozdrawiam i czekam na kolejne pomysły na pysznoci 🙂
OdpowiedzUsuń