Kochamy ciasta bez pieczenia prawda? Są zawsze pyszne, kaloryczne (niestety) i szybko znikają.
3 Bit (sprawdź) dzieli się teraz u mnie miejscem na podium z ciastem Kinder Country :)
Mój ukochany batonik doczekał się swojej większej wersji w postaci ciasta. Na pomysł trafiłam przypadkiem na blogu lowca-smaku.blogspot.com, no i nie czarujmy się - przepadłam. Od razu wiedziałam, że ten weekend będzie należał do Kinder Country :)
Ciacho jest przepyszne, z resztą pewnie sami się domyślacie :D
Niestety po takiej wersji nie możemy spodziewać się, że będzie ona dietetyczna - a szkoda.
Z drugiej jednak strony, czasami możemy sobie pozwolić na bombę kaloryczną :) Zachęcam :D
Jest naprawdę słodki, więc 1 mały kawałek w zupełności nas zadowoli ;)
Jest naprawdę słodki, więc 1 mały kawałek w zupełności nas zadowoli ;)
Co potrzebujemy:
- 2 x 200 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2,5 +1 szklanki pszenicy w miodzie
- ok 220 g herbatników
- 1 biała czekolada (100 g)
- 2 mleczne czekolady (100 g)
*składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
1. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (>>KLIK<<). Odstawiamy do przestygnięcia.
Śmietanę (200 ml) ubijamy na sztywno. Przy niewielkich obrotach miksera, dodajemy łyżkami serek
mascarpone, a następnie wlewamy uprzednio roztopioną białą czekoladę.
2. Do tak przygotowanej masy, wsypujemy 2,5 szklanki pszenicy w miodzie i dokładnie mieszamy łyżką.
Dno tortownicy pokrywamy herbatnikami, a następnie wykładamy przygotowaną wyżej masę. Wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników.
3. Przygotowujemy czekoladową masę. Ponownie ubijamy śmietanę (200 g) i tym razem dodajemy roztopione wcześniej mleczne czekolady (przestygnięte).
Tak przygotowaną masę wykładamy na warstwę herbatników.
4. Wierzch obsypujemy ok 1 szklanką pszenicy.
Uwaga! Gotowe ciasto najlepiej chłodzić przez cała noc w lodówce.
SMACZNEGO :)
na wielu blogach trafiam ostatnio na to ciasto, wygląda zachęcająco, chyba też spróbuję
OdpowiedzUsuńDokładnie. Ostatnio to jakiś hit, więc i ja musiałam wypróbować :)
UsuńAle bym teraz zjadła!!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCoś mi się usunął poprzedni wpis :) Mój syn ma niedługo urodziny i zastanawiam się czy dałoby radę aby upiec kakaowy biszkopt i przełożyć go białą masą jak kremem? i czy musiałabym zwiększyć ilość składników aby przełożyć 2 warstwy tortu o średnicy ok 24 cm?
UsuńPrzy dwóch warstwach może być troszkę mało tego kremu. Warto dokupić np. jeszcze jeden serek mascarpone i zobaczyć w trakcie robienia kremu czy dodawać 2 opakowania. Mascarpone dodajemy na końcu, po ubiciu śmietany, więc jeśli 1 nie wystarczy, zawsze można dodać jeszcze jeden. Wtedy powinno być ok. Jeśli będzie Pani robić, bardzo proszę o informację jak wyszło, sama jestem ciekawa :)
Usuńok napewno napiszę :)
Usuńczy ciasto nie jest za słodkie? zastanawiam się czy nie dodać tylko 2 czekolad, jedną białą i jedną ciemną
OdpowiedzUsuńA mi się zwazylo. Czemu ?
OdpowiedzUsuńA mi się zwazylo. Czemu ?
OdpowiedzUsuńWitam, gdzie można kupić pszenicę w miodzie?
OdpowiedzUsuńNo właśnie! Gdzie można kupić pszenicę w miodzie?
OdpowiedzUsuńJa kupowałam akurat na wagę w Auchan
UsuńJa kiedyś kupiłam płatki Kangus :D było pycha
Usuń