niedziela, 11 września 2016

Domowe kajzerki z makiem

Lubię domowe pieczywo. Najlepsze jest takie delikatnie przestygnięte - z resztą niezbyt często wytrzymuje do kolejnego dnia :)
Kajzerki są bardzo proste do zrobienia, nie potrzebujemy do nich niczego nadzwyczajnego. Dzięki temu, po przeczytaniu tego posta możesz od razu podejść do kuchni i przygotować je na śniadanie lub kolację (no albo przekąskę :p). Są chrupiące, nie robią się "kapciowate" po przestygnięciu. Najbardziej lubię je z samym masłem, ale z każdym innym składnikiem będą równie pyszne :)


Co potrzebujemy: (4 bułki)
  • ok 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 30-40 g masła
  • 10 g drożdży
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
+ białko i mak na wierzch
1. Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Ucieramy do momentu ich rozpuszczenia. Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy.

2. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i rozpuszczone drożdże. Masło topimy w rondelku i lekko przestudzone wlewamy do masy. Wbijamy jajko. Składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest bardzo klejące, podsypujemy mąką i zagniatamy do momentu osiągnięcia gładkiej masy.  
Odstawiamy w ciepłe miejsce. Możemy jeszcze 2 razy, co 10 minut ponownie wyrobić ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę.

3. Po tym czasie, gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na cztery części i formujemy kulki. Układamy na blaszce do pieczenia, robimy nacięcia nożem i pozwalamy im wyrosnąć jeszcze przez jakieś 15 minut.

4. Dobrze rozbitym białkiem malujemy wierzch bułeczek i posypujemy makiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na około 15-20 minut.

Jeśli będą się bardzo szybko spiekać - przykryjmy je papierem do pieczenia.

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...