środa, 7 września 2016

Mini zapiekanki makaronowe z mięsem mielonym

Szybki obiad po ciężkim dniu w pracy lub kolacja we dwoje z uproszczonym menu - mini zapiekanki zawsze się sprawdzą :) Najbardziej bałam się, że makaron nie zmiękknie w trakcie pieczenia, ale nic takiego się na szczęście nie wydarzyło. Sprawdził sie również w dużym naczyniu żaroodpornym, kiedy gniazdka ułożyłam bardzo blisko siebie. Najważniejsze, aby zalać go po brzegi sosem. Wtedy mamy pewność, że makaron będzie nam się "gotował" w piekarniku. Przygotowywałam wersję z sosem na bazie śmietany i drugi z koncentratem. Jedna i druga wersja pycha :) 


Co potrzebujemy: (2 kokilki)
  • 2 "gniazdka" makaronowe (u mnie tagliatelle nidi Malma)
  • 200 g mięsa mielonego
  • pół słoiczka koncentratu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • przyprawy (+czosnek, cebula)

1. Mięso mielone doprawiamy - możemy dodać też nieco poszatkowanej cebulki i czosnek. Koncentrat mieszamy z jogurtem.

2. Do kokilki wkładamy gniazdko makaronowe i obklejamy je mięsem mielonym. Zalewamy całość sosem tak, aby pokryć w całości makaron.

3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Pod koniec pieczenia możemy położyć plasterek żółtego sera.
Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić widelcem miękkość makaronu.


Makaron Malma ze specjalnej odmiany pszenicy twardej – 100% Amber Durum dostałam do testowania. Gdyby mi nie smakował, to bym Wam go nie polecała. Myślę jednak, że warto po niego sięgnąć i spróbować :)

SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł! :)

    Zapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Moda na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?


    https://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...